júl 142010
 

The Lich King – The master of the Scourge

A története a Twisting Netherben kezdődik, mégpedig egy halálesettel – a Draenort elhagyó ork sámán, Ner’zhul és követői pont belebotlottak Kil’jaedenbe és a Burning Legionba. Kil’jaeden a korábbi szembeszegülése miatt lassan és fájdalmasan végzett Ner’zhullal – de ez csak a testére volt igaz, a szellemét életben tartotta és tovább kínozta. A kínzások hatására Ner’zhul ismét hűséget fogadott az eredarnak, aki ezután a lelkét egy páncélba és egy kardba, majd ezeket egy, a Twisting Nether mélyéből előkerített jégkristályba zárta – és ez az egykori sámán tudatát hihetetlen módon kiterjesztette… és ezzel megszületett a hatalmas erővel bíró entitás, a Lich King. Ezután Kil’jaeden a jégtömböt a Great Dark Beyond sötétségén át Azerothra küldte, ahol az Icecrown Glacierben csapódott be, és ennek során egy jégtrón alakját öltötte fel – így született meg a Frozen Throne. A Lich King a zuhanás közben kivetette a jégtömbből a tudata egy részét őrző kardot is – ez volt az átkozott rúnapenge, a Frostmourne.

Lordaeronban Uther Lightbringer és a Knights of the Silver Hand paladinjai alig tudták lelassítani az élőhalottak előretörését, és ez azután sem változott sokat, hogy Arthas Menethil, Terenas király fia is csatlakozott a harchoz és végzett Kel’Thuzaddal. Ezt követően Arthas drasztikus lépésekre szánta el magát, és előbb kiirtotta az északi nagyváros, Stratholme minden fertőzött lakóját, majd Northrendre hajózott, hogy megtalálja a plague forrását és csírájában fojtsa el a problémát. Itt magához vette a Frostmourne-t, amivel lehetőséget adott a Lich Kingnek, hogy tovább korrumpálja a helyes útról már letért paladint, aki végül megölte a plague-ért felelősnek tartott Mal’Ganist – és ezzel kiiktatta a Lich King őreinek egyik legerősebbjét. Végül Arthast teljesen megszerezte Ner’zhul és átalakította death knighttá… és a hazatérő herceg megölte apját a trónteremben, majd az immár általa irányított élőhalottak serege, a Scourge rászabadult Lordaeronra és porig rombolta a hatalmas királyságot. (forrás)

Képességek

1. fázis

Melee Swing – Kb 12-15k körül üt egy normálisan gearelt tankra.

Summon Shambling Horror – Kb 35 secenként kasztolja: egy Shambling Horror-t idéz meg vele, amit az offtanknak azonnal fel kell vennie.

Summon Drudge Ghouls – Kb 30 secenként kasztolja: 3 kisebb ghoult idéz meg vele, fel kell vennie a tanknak.

Infest – 20 secenként kasztolja el: ez egy AoE, ami 6.5-7.5k közötti sebzést okoz az egész raidnek, és egy DoT-ot hagy maga után, ami először kicsit, majd egyre nagyobbakat sebez. Ezt a DoT-ot úgy lehet leszedni, hogy mindenkit 90% fölé kell gyógyítani, és ekkor automatikusan megszűnik. Figyelni kell, mert szép nagyokat tud ütni, ha nem healelik fel az embert teljesen!

Necrotic Plague – Ez egy DoT, ami marha nagyot sebez 5 secenként 15 secig. 25 másodpercenként egy random ember kapja meg. Ha ez az effekt végetér (lejár, belehal a célpont vagy leszedik), egy 10 yardon belüli másik célpontra ugrik, ami vagy egy másik járékos, vagy egy add. Ha nem tud továbbugrani, akkor símán megszűnik. Ha ledispelezik, veszít egy stacket, ha meghal az áldozata, kap egy stacket. Amint ezt valaki megkapja, azonnal oda kell futnia az addokhoz, és ekkor valaki ledispelezi róla, ezáltal a DoT az addra ugrik. Ha jól csináljuk, akkor a plague “pattog” a ghoulok közt, majd rákerül a Horrorra. Ha elég sok addon végigment, akkor kb 1 tickkel leöli a horrort (1 milla sebzés 20 stacknél) Amikor a DoT egy másik célpontra ugrik, a Lich King egy Plague Siphon nevű buffot kap.

Plague Siphon – Minden alkalommal kap egy stacket ebből, amikor a Necrotic Plague egy másik célpontra ugrik. Növeli LK sebzését 2%-kal 30 secre, az idő mindig újrakezdődik, amikor egy új stacket kap. Egy jól gearelt tank kb 35-40 stacket bír el nagyobb baj nélkül, ekkor viszont már LK mocsok nagyot üt, kellenek a cooldownok.

1.5 és 2.5 fázis

Vicces számozás, de ez egy átmeneti fázis, ami kétszer fordul elő, ezért így jelöltem.

Amikor LK hpja 70%-ra (40%-ra) esik, befut a platform közepére, és elkezdődik az átmeneti fázis. Ekkor az alábbi képességeket használja. A fázis 1 percig tart, utána elkasztolja a Quake-et, és kezdődik a 2. (3.) fázis

Remorseless Winter – 2.5 sec casttime; 45 yardos AoE, az egész fázison át tart. 7-8k cold sebzés a raidre másodpercenként. Ki kell healelni.

Pain and Suffering - Miután eltolta a Remorseless Winter-t, elkezdeni ezt castolni folyamatosan. Kijelöl egy célpontot, és kb a Star Warsból ismerős sith lighningot tolja rá :D Ez is egy kis területi AoE (igazából 15 fokos sugárban jön a lighning a bosstól), 2.8-3.1k shadow sebzést okoz, és egy 2 seces DoT-ot hagy az eltalált embereken, ami még 500 sebzést oszt ki/sec. Ezért kell 3 külön groupba állni, hogy ne találjon el mindenkit, és pláne ne folyamatosan, ugyanis a DoT stackelődik!

Summon Ice Sphere - 6-8 másodpercenként egy Ice Sphere-t indít LK egy játékos felé: kevés HP-ja van, lassan mozog, de azonnal le kell lőni, nem szabad, hogy 10 yardra megközelítse az embert, mert… ne akard tudni :)

Summon Raging Spirit – Persze itt is jönnek addok: ez a Raging Spirit. 20 másodpercenként idéz egyet a kijelölt player mellé: a tank felveszi, elfordítja a raidtől, és leDPSeljük.

Quake- A fázis vége; 1.5 sec casttime; amikor végzett az elkasztolásával, leszakad a kölső perem: mindenki, aki rajta volt, leesik, és die. Tehát 1.5 sec alatt be kell futni a peremről.

2. fázis

Amikor végetér a Quake, LK visszatér a normális kerékvágásba: üt, illetve Infest-et kasztol, de már nem idéz Ghoulokat és Horrot. Helyette az alábiakkal gazdagodik őkelme:

Summon Val’kyr Shadowguard – 40-45 másodpercenként megidéz 1 Val’kyr-t. Ez a Val’kyr felkap egy random playert, és elkezdi a platform széle felé vinni. Ha odaér, ledobja az illetőt, aki átalakul egy palacsintává :) Bár a palacsinta finom, nem tol DPS-t: ezt megelőzendő ki kell váltani a valkűrre amint megjelenik, és le kell DPSelni. Lehet stunnolni és lassítani, de nem lehet rootolni. Hogy minél több időnk legyen, mindenki a platform közepén áll.

Soul Reaper – Ez a tank-ölő spell. Félpercenként tolja el: üt egy nagyot, és hagy egy 5 seces debuffot. Amikor ez az 5 sec letelik, a tank 50k shadow sebzést kap, és LK kap 100% haste buffot 5 secre: tehát dupla sebességgel ütöget a drága. Na ez színtiszta kibaszás: ha nem haltál bele abba az 50k-ba, akkor majd most agyonver. Na ezért kell két tank: amint megjelenik ez az 5 seces debuff a tankon, a másik azonnal letauntolja LK-t, a healerek azonnal felhealelik maxra az első tankot, és imádkoznak, hogy a tank túlélje az 50k-t. Ja meg közben életbentartják a másik tankot, akit LK kb ledarál élve. Jó, mi?

Defile - Na ez a combos spell. 35 másodpercenként LK kijelöl valakit (bárkit, akár tankot is /mer mér ne…/), és eltolja ezt a 2 seces casttimemal rendelkező gyönyörűséget. Amikor végez a casttal, a kijelölt player lába alatt egy 8 yardos területet lefedő “olajfolt” jelenik meg. Ez 3k/sec sebzést okoz mindenkinek, aki benne van, ja és minden okozott sebzéssel nő a mérete is, meg a sebzése is. Ez az “olajfolt” 30 secig marad meg. Amint LK-t látjuk, hogy ezt akarja castolni, mindenki szétszóródik (igen kicsi darabokra…), de marha gyorsan. Amint kijelöli a célpontját, az adott ember elkezd rohanni a perem felé, és mindenki más fut tőle elfelé. Amikor megjelenik a folt, a kijelölt játékos pont a közepén lesz, szal jó lenne nem megállni, kifutni belőle, oké? :) Csak érdekesség: ha véletlen 3 játékos egyszerre hozzáér a Defile-hoz, akkor az olyan tempóban kezd el nőni, hogy nem lehet kifutni belőle: símán gyorsabban nő, mint a futási sebességed. Ja igen: eközben még vannak valkűrök is ugye…

40%-nál jön a 2.5 fázis, ami ugyanaz, mint a 1.5 fázis, csak itt összesen 4 Raging Spirit jön, nem 3.

3. fázis

Amikor véget ér a Quake, LK-t újra felveszi a tank. Arthas újra elkezd ütni, Infest-elni, Soul Reaper-t tolni, Defile-t castolni, de legalább nem idéz valkűröket. Helyette:
Vile Spirits – 30 másodpercenként tolja el: megidéz egy rakat Spirit-et a feje fölé, akik egy darabig ott köröznek, majd minden Spirit kiválaszt magának 1 játékost, és elkezd az irányába mozogni (kb egy futó player sebességével). Ha odaér a kijelölt célponthoz, felrobban, és szép nagyot sebez 5 yardos AoE-ben. Le kell őket leölni: amikor megjelennek, Aoe rájuk, amíg mind meg nem döglik, ha meg üldöz valakit, akkor addig kiteolni, amíg a rangedek le nem szedik.

Harvest Soul - 75 másodpercenként tolja el: kijelöl valakit (nem az aktuális tankot /kösz b+, még szerencse…/), és a kijelölt player 6 secen át 7k shadow sebzést kap/sec. Ha ezt túléli az illető, akkor bekerül Frosmourne belsejébe: itt a healereknek életben kell tartaniuk LK apját, míg a DPS-eknek le kell zúzniuk a fatert támadó spiritet. Ajánlatos szakítani a spiritet, mert úgy sokkal (télleg sokkal) kevesebbet sebez. Ha meghal az öreg, akkor LK 15 másodpercre Enrage-ed lesz (+100% damage). Na ilyenkor a Soul Reaper azonnal kinyírja a tankot, szóval CD-ket elő…

Ezeket váltogatja Arthas 10%-ig, ahol véget ér a fight :)

Lássuk akkor a taktikát!

Video 1-2 rész:

1. fázis

Amikor elkezdődik a fight, LK castol néhányat, mielőtt nekimenne a raidnek, szóval óvatosan az aggroval! A maintank felveszi, középen tankolja. Amikor megjönnek a Ghoulok illetve a Horror, azokat felveszi az offtank, elfordítja a horrot a raidtől (ugyanis előrefelé AoEzik + silenceel), és úgy tankolja. A healerek ne felejtsék el leszedni az Infest DoT-ját, healeljenek mindenkit fullra, amikor eltolja az Infestet!
Aki megkapja a Necrotic Plague-et, az odafut az offtankhoz (a mobokhoz), itt leszedi róla valaki a debuffot. A debuff átugrik valamelyik mobra (ha az offtankra, akkor megint Cleanse-Dispell). Mivel a debuff így ugrálni fog a mobokon, míg végül rákerül a Horrora, a maintank egyre nagyobbakat fog sebződni, erre figyelni kell. A dps-ek ölik az addokat: amikor fenn van 2-3 környi ghoul, akkor aoe, egyébként ölik LK-t.
A Horrorról még valami: képes enrage-re. Mer mér ne ugye… Amikor enrageel, akkor egy hunternek rá kell lőnie egy Tranquilizing Shot-ot, vagy a rugónak egy Anesthetic Poison-t, különben 1 ütéssel agyonveri a tankot.
73% körül DPS stop! Megvárjuk a következő Horrort (persze csak ha nincs messze), leöljük, és utána visszük át a harcot a 1.5 fázisba! Amint lement a horror, szépen mindenki kimegy a platform széléhez, és ott levisszük LK hp-ját 70%ra: azért itt, hogy ne kelljen annyit futni, amikor feljön a külső platform.
A 1.5 (2.5) fázisban 3 csoportra oszlik a raid, mint ahogy a fenti videóban is látszik: így nem ér el egyszerre annyi embert a Pain and Suffering, és csökkentjük az esélyét annak, hogy egymás után többször is eltalálja ugyanazt az embert (kisebb DoT sebzés). A tankok felveszik a Raging Spiriteket, elfordítják a raidtől, és leDPSeljük őket. Eközben szépen a ranged DPS-ek ölik az Ice Sphereeket is!
Valószínűleg amikor véget ér ez a fázis, lesz még fenn 1 Raging Spirit. Semmi gond: amikor befutunk, az offtank felveszi ezt a mobot, a maintank felveszi LK-t, DPS-ek leölik a Spiritet.

2. fázis

Középen csoportosulunk. Akit kijelöl a Defile célpontjának LK, az AZONNAL kifut a raidből az egyik perem felé, kifut a Defile-ból, és visszafut középre, eközben a többiek messzire elkerülik őt!
Amikor megjelenik a Val’kyr, MINDEN DPS kivált rá, stun lassítás minden menjen bele, le kell szedni! Ha mégis ledob valakit, akkor az pech, de pl mage-nek van 1-2 másodperce eltolni egy teleportot pl…
A tankok tauntolgatják egymásról LK-t minden Soul Reaper után, healerek teszik a dolgukat. Tankok: CD-ket itt lehet és kell is használni! Meg lehet 1 tankkal is oldani: elvileg a pala tank elbírja a Soul Reapert az Ardent Defender miatt, csak akkor nagyon durva tankheal kell.
43%-nál megint DPS stop! Megvárjuk a következő Val’kyrt, leöljük, majd mindenki kimegy a platform szélére, és levisszük LK-t 40%-ra. Figyelni a Defile-ra!!!

2.5 fázis

Ugyanaz mint az 1.5 fázis, csak 1-el több Raging Spirit jön.

3 fázis

Ha maradt fenn Raging Spirit, akkor azt le kell ölni, de ha Vile Spirit is van, akkor a Vile Spirit fontosabb!
A tankok itt cserélgetnek kötelezően: túl sok a sebzés. Minden ranged DPS öli a Vile Spiriteket, és kiteoljuk őket ha nem mennek le időben!
A Frostmourneban mindenki teszi a dolgát. DEFILE!!!
Ez a fázis inkább már az életben maradásról szól: ha sikerül odafigyelni, és mindenki hozza az elvárhatót, akkor nem lesz gond.

Sok szerencsét nektek!

FacebookTwitterGoogle GmailShare